शनिवार, 4 जनवरी 2025

EDUCATION-MCQ part-1

1 Find out the odd one :
1 Originality
2 Punctuality
3 Flexibility
4 Fluency
Answer: Punctuality
2 Who propounded Self Theory of Personality ?
1 Kretschmer
2 Allport
3 Eysenck
4 Roger
Answer:Roger
3 Archimedes found the solution of his problem when he was in his bath tub. This will come under which step of process of creativity ?
1 Preparation
2 Incubation
3 Illumination
4 Verification
Answer: Illumination
4 The pioneer of functionalism is
1 Wilhelm Wundt
2 William James
3 J.B. Watson
4 Kurt Lewin
Answer: William James
5 Nihar fails in the examination and attributes his failure to the framing of the faulty question paper. Which defence mechanism does he use ?
1 Projection
2 Compensation
3 Identification
4 Rationalisation
Answer: Rationalisation
6 Which of the following is not a characteristic of Naturalistic Inquiry ?
1 Multiple Realities
2 Generalisation
3 Human Relations
4 Value Based Research
Answer: Generalisation
7 Which of the following variances is not controlled or manipulated in a research design ?
1 Variance of independent variable.
2 Variance of dependent variable.
3 Variance of extraneous variables.
4 Error variance
Answer: Variance of dependent variable.
8 Which of the following is not a criterion for the statement of a good research problem ?
1 Expression of relationship between/among variables.
2 Clarity and unambiguousness.
3 Possibility of empirical testing.
4 Possibility of use of statistical analysis.
Answer: Possibility of use of statistical analysis.
9 Which of the following variables is continuous ?
1 Attitude towards school
2 Family size in a locality
3 Marital status of College students
4 Religious affiliation of workers.
Answer: Attitude towards school
10 Which of the following is a measure of location ?
1 Mode
2 Mean
3 Percentile
4 Standard Deviation
Answer: Percentile
11 An investigator wants to study the vocational aspirations of visually challenged children in a wide geographical area. He should select his sample by using
1 Sample Random sampling
2 Stratified sampling
3 Purposive sampling
4 Convenient sampling
Answer: Purposive sampling
12 The distribution of a large number of means based on samples of the sample size selected from the same population is known as
1 normal distribution
2 sampling distribution
3 standard distribution
4 rectangular distribution
Answer: sampling distribution
13 Two variables X and Y are correlated. This means that the two variables
1 cause variation in each other
2 measure the same trait
3 vary together
4 vary independently
Answer: vary together
14 When the questions are presented to the respondents in a face-to-face situation and the interviewer fills out the query rather than the subjects it is known as
1 An inventory
2 A questionnaire
3 A schedule
4 A test 
Answer: A schedule
15 Who said this “Education is man-making. It is that by which character is formed, strength of mind is increased, intellect is expanded and by which man can stand on his own feet” ?
1 Vivekananda
2 Tagore
3 Dayanand Saraswati
4 None of these

Answer: Vivekananda

कोई टिप्पणी नहीं:

एक टिप्पणी भेजें

feature post

Revised procedure for condemnation and disposal of articles in JNVs

  The Dy. Commissioner Navodaya Vidyalaya Samiti  All Regional Offices उप. आयुक्त नवोदय विद्यालय समिति सभी क्षेत्रीय कार्यालय Sub: 1. Revise...