MCQs on Education System & Governance
1. Special Education Courses are controlled by
(A) Special Education Council of India
(B) Rehabilitation Council of India
(C) National Council of Teacher Education
(D) Medical Council of India
Answer - (B)
2. National Knowledge Commission is headed by
(A) D.S. Kothari
(B) Amartya Sen
(C) Sam Pitroda
(D) Azim Premji
Answer - (C)
3. First Open University in India was established in the year
(A) 1961
(B) 1982
(C) 1985
(D) 2001
Answer - (B)
4. Inclusive Education refers to
(A) Special teaching to disabled students
(B) Sarva Shiksha Abhiyan
(C) Equal educational opportunities to disabled and normal students
(D) Special education in special schools
Answer - (C)
5. Which of the following is the apex body in the area of Teacher Education in India?
(A) UGC
(B) MHRD
(C) NCTE
(D) NCERT
Answer - (C)
6. Who have signed MOU for accreditation of Teacher Education Institutions in India?
(A) NAAC and UGC
(B) NCTE and NAAC
(C) UGC and NCTE
(D) None of the above
Answer - (B)
7. As per NCTE norms, what should be the pattern of teaching staff for a unit of 100 students at B.Ed. level?
(A) 1 + 7
(B) 1 + 9
(C) 1 + 10
(D) 1 + 5
Answer - (A)
8. Which of the following commissions suggested silent meditation as a part of moral values?
(A) Secondary Education Commission
(B) University Education Commission
(C) National Education Commission
(D) Indian Education Commission
Answer - (B)
9. Which of the following is described as Magna-Carta of Indian Education?
(A) Sargent Commission
(B) Wood’s Despatch
(C) Macaulay Minutes
(D) Hunter Commission
Answer - (B)
10. District Primary Education Programme (DPEP) was started in
(A) 1990
(B) 1994
(C) 1998
(D) 1996
Answer - (B)
11. University Education Commission constituted in 1948 was appointed by
(A) Ministry of Human Resource Development
(B) Ministry of Education
(C) NCERT
(D) ICSSR
Answer - (B)
12. Education falls under the
(A) Concurrent List
(B) Fundamental Rights
(C) Constitution of India
(D) State List
Answer - (A)
13. Which part of Indian Constitution allows every citizen to impart education as per ones own religion ?
(A) Directive Principles
(B) Concurrent list of centre and the States
(C) Democratic rights
(D) Fundamental Rights
Answer - (D)
14. Which of the following Commission first decentralized the primary education?
(A) Hunter Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Kothari Commission
(D) Sadler Commission
Answer - (A)
15. According to 2011 Census Report, the difference between literacy rates of men and women in India is about
(A) 10%
(B) 17%
(C) 21%
(D) 27%
Answer - (B)
कोई टिप्पणी नहीं:
एक टिप्पणी भेजें